<<< Tilbage til Lidelser

Bagfodslidelser

Indledning

Løst knoglestykkeSmerter og ømhed i bagfoden (området mellem achillessene og fodleddet) kan skyldes flere ting. Symptomerne kan opstå efter en forstuvning, hvor man vedbliver at have symptomer bagtil i ankelleddet. Ofte skyldes lidelsen irritation af slimhinden bagtil i ankelleddet. Denne irritation kan sidde omkring en sene (storetåens bøjesene), kan skyldes et løst knoglestykke eller kan være forårsaget af en bruskskade.

Symptomer

Vedvarende smerter i ankelleddet. Kan ofte lokaliseres til den dybe og bagerste del af ankelleddet. Smerter og ømhed ved strækning af vristen. Der er ofte ingenting at se på selve foden, hverken hævelse eller forandringer i huden.

Diagnose

Den kliniske undersøgelse er vigtig og her kan man få en mistanke til lidelsen, det er dog en god ide at supplere med et røntgenbillede og også ofte en MR undersøgelse af foden.

Behandling

Som regel må man tilbyde kikkertoperation af bagfoden (arthroskopi). Man placerer en kikkert på den ene side af achillessenen og fører instrumenter ind på den anden side af achillessenen. Herved kan man opnå et fint overblik over bagsiden af fodleddet og leddet under fodleddet. Med små instrumenter kan man nu fjerne det irriterede væv og knogle. Efter operationen kan man i de fleste tilfælde støtte på benet. Man må dog påregne mindst 2 ugers sygemelding, måske endda længere. Så snart smerterne og ømheden har fortaget sig kan du starte genoptræning og som regel genoptage sport(træning) efter 5 uger, dog længere tid hvis det drejer sig om en bruskskade.

Resultater

80%-85% bliver tilfredse eller meget tilfredse efter operationen. Sport kan genoptages efter ca. 5 uger. Arbejde kan genoptages efter 2-4 uger afhængigt af om det er fysisk belastende arbejde. Som ved alle andre operationer er der en lille risiko for infektion eller en påvirkning af nerverne til foden (ofte midlertidig).

Hvordan kommer jeg ind til undersøgelse og behandling?

Du har følgende muligheder:

- Sundhedsforsikring
- Ventetidsgarantien
- Sygeforsikring Danmark
- Selvbetaling

Læs mere her >>>

Find os på kort:

Find os på kort